Hoe gaat het bouwen van een Laptop / Notebook in zijn werk.

Hieronder staat de verschillende fase omschreven met de bijbehorende afbeeldingen. Dit is om u een beeld te geven hoe het in zijn werk gaat. Als voorbeeld wordt de Compal HEL81 gebruikt.
Overzicht van alle onderdelen.
VoTronics bouwt voor u uw eigen notebook of laptop.

De basis van het notebook wordt een barebone genoemd, (links op de foto). Verder ziet u op de foto wat er naast de barebone nog meer aan losse onderdelen nodig zijn. Al deze onderdelen worden zorgvuldig geplaatst. In overleg met de u als klant wordt een keuze gemaakt uit: Het type processor, de capaciteit van de harddisk, het werkgeheugen, draadloos netwerk, type keyboard en de optical drive. Verder bespreken we de te installeren software zoals de keuze van het besturingssysteem en applicaties. De benodigde drivers, updates en antivirus worden door VoTronics voor u geïnstalleerd.

Doordat VoTronics deze laptop zelf bouwt, heeft u als klant de keuze uit een zeer breed scala aan configuraties en mogelijkheden.
Ook service en garantie wordt door VoTronics zelf gedaan.


De Barebone opengewerkt.
Verified by Intel®

Het predicaat Verified by Intel® staat voor een standaard in de notebook / laptop wereld. Tot nu toe was het zo dat elk merk een uniek apparaat produceerde. Het was zelfs zo, van het zelfde merk een ander type notebook al compleet andere componenten bevatten. De uitwisselbaarheid was dus ver te zoeken. Dat is verleden tijd met het concept Verified by Intel®. De foto rechts geeft de kale Barbone weer. Dit is dus de basis van het notebook.


De Wireless LAN module wordt geplaatst.
Wireless LAN.

In de volgende foto is de draadloze MINI-PCI Express x1 kaart geplaatst. Dit is een Intel PRO/Wireless 3945ABG kaart.
Aan de kaart worden de 2 coax draden verbonden. De antennes zelf zitten in de deksel verwerkt. PRO/Wireless LAN Hierdoor wordt het antenne signaal optimaal benut en door dat er twee antennes gebruikt worden is het signaal minder richtingsgevoelig.

Intel PRO/Wireless 3945ABG
Het Insteekkaartje ondersteund maximaal 54 Mbps in de protocollen IEEE 802.11g, IEEE 802.11a, IEEE 802.11b


VT HEL81 CPU is geplaatst.
De microprocessor, het hart van uw notebook.

Verified by Intel® notebooks maken gebruikt van mobile processoren met een socket S478 aansluiting. De notebooks kunnen de Intel® Core™ Duo en Intel® Core™ Solo processoren alsmede de Intel® Celeron™ M processor (65nm technologie) aan. De keuze van de processor wordt afgestemd op de behoefte van de klant.

Intel® Core™ Duo processoren: T2300, T2300E, T2400, T2500, T2600, T2700.
Intel® Core™ Solo processoren: T1300, T1400.
Intel® Celeron™ M Processoren: 410, 420, 430, 440, 450.


VT HEL81 koelblok met heatpipes wordt geplaatst.
Koeling van de processor.

Elke computer wordt warm de ene wat meer dan de andere. De meeste warmte ontstaat in de processor en de videochip. Dit zijn de meest complexe componenten. Warmte is altijd een probleem bij computers. Hoe meer warmte er geproduceerd wordt hoe meer stroom hij verbruikt vanuit zijn voedingsbron. Die voedingsbron kan de netspanningsadapter zijn of bij notebooks de accu. Bij de notebooks willen we zo lang mogelijk op de accu kunnen draaien. Daarom is de techniek van de processor gewijzigd. Met name de klokfrequentie van de processor is teruggebracht. De processor in een desktop computer draait tegenwoordig zo rond de 3.0 tot 3.4GHz. Bij de mobile processor wordt een frequentie van rond de 1.6GHz gebruikt. Om toch te zorgen dat deze CPU vergelijkbaar prestaties levert dan zijn snellere desktop broertje, heeft men de instructieset uitgebreid en het interne cache geheugen verhoogd. Het gevolg is dat een mobile processor van 1.6GHz de zelfde prestaties levert als de 3.0GHz desktop versie, maar dan wel met veel lager stroomverbruik. Deze techniek is zo goed aangeslagen dat Intel® deze techniek nu ook aan het toepassen is voor de desktop processoren en dat is de Intel® Core™ Duo en de Intel® Core™2 Duo desktop processor geworden.


VT HEL81 FAN geplaatst
Koeling van de kast.

Zoals ik al eerder zei, worden de onderdelen toch warm. De warmte van de CPU wordt via een heatpipe naar de zijkant van de kast afgevoerd. Daar zit een roosten en de warme lucht wordt op die manier afgevoerd. Om de warmte die in de kast wordt opgewekt door de processor, videochip en andere componenten af te voeren wordt er ook nog een ventilator geplaatst in de kast. Deze ventilator draait af en toe en men hoort hem amper. De ventilator wordt elektronisch geregeld en zorgt ervoor dat de temperatuur in de kast onder een bepaalde waarde blijft. Bij het werken met een notebook moet men er wel voor zorgen dat de luchtroosters in de kast open blijven.
Plaats nooit een notebook op een hoogpolig tapijt of tafelkleed dit kan oververhitting veroorzaken. Vooral de levensduur van de accu en de harddisk wordt voor oververhitting drastisch verkort.


VT HEL81 geheugen geplaatst
Het interne werkgeheugen of RAM.

Het werkgeheugen of ram is een belangrijke factor bij de aanschaf van een computer. Zowel bij de desktop computers als de notebooks / laptops valt en staat de prestaties van de computer met het beschikbare hoeveelheid aan werkgeheugen, let op beschikbaar! Vaak gaat van het werkgeheugen ook een hoeveelheid af voor de videokaart, dit wordt het zogenaamde 'Shared Memory' genoemd. Dit geheugen is beschikbaar voor het besturingssysteem, maar wanneer er veel van de VGA kaart gevraagd wordt zakt het bruikbare werkgeheugen voor het besturingssysteem.

Kingston ValueRam In overleg met de klant wordt het interne werkgeheugen bepaald. In de Verified by Intel® notebooks hebben we de keuze uit DDR RAM van 533MHz en 667MHz. Elk type notebook heeft 2 SODIMM sloten waarin max 2Gb aan totaal geheugen in geplaatst kan worden. VoTronics kiest voor Kingston® ValueRam® als interne werkgeheugen.


VT HEL81 Harddisk is geplaatst
De Harddisk.

Elk computer bezit naast het interne werkgeheugen ook over een vast opslaggeheugen in de vorm van een harddisk. De gegevens van het werkgeheugen raakt de computer kwijt als de stroom uitgeschakeld wordt. De harddisk zorgt ervoor dat de gegevens bewaard blijven. Seagate harddisk De keuze van een harddisk is gigantisch in de Verifies by Intel® notebooks maken we gebruik van de 2.5" mobile harddisks deze hebben tegenwoordig een capaciteit van 40 - 160GB. naast de capaciteit speelt ook het toerental van de harddisk een belangrijke rol. Toerentallen zijn er in 5400 en 7200 rpm. Dit toerental is belangrijk voor de doorvoer snelheid, maar speelt ook een grote rol in het stroomverbruik van de laptop. Een harddisk van b.v. 7200rpm is een snelle schijf, maar wordt zeer warm en zal dus veel meer stroom trekken dan een 5400rpm schijf. Afhankelijk van de toepassingen wordt gekozen voor een bepaald type harddisk. In de Verifies by Intel® notebooks komen PATA en SATA schijven voor. Dit hangt af van het type notebook. PATA staat voor parallel data transport en SATA voor serieel. De keuze voor PATA of SATA wordt door VoTronics gedaan.


VT HEL81 FAN geplaatst
Optical drive.

Een DVD ROM wordt ook wel een optical drive genoemd. In eerste instantie was er de keuze uit een CD/DVD ROM, DVD CD brander (combo) en de DVD +/-R/RW brander. Omdat de prijsverschillen zo klein waren tussen de drives onderling heeft men besloten om alleen nog maar de DVD +/-R/RW DL brander te plaatsen. Deze optical drive kan CD's en alle DVD lezen en branden zelfs in de Dual Layer uitvoering. De software die nodig is om te kunnen branden is het Nero® Suite pakket, deze wordt door VoTronics standaard op de laptop geïnstalleerd. Voor het afspelen van DVD films wordt PowerDVD® gebruikt. Ook dit wordt standaard door VoTronics geïnstalleerd.


VT HEL81 Keyboard layout
Het keyboard

Zoals al eerder is verteld, zijn enkele onderdelen van het Verified by Intel&#reg; project onderling uitwisselbaar. Het keyboard is een van die onderdelen. Het keyboard is dus in alle Verified by Intel&#reg; modellen gelijk. Wel is het mogelijk om voor een ander layout te kiezen. Wilt u het standaard US keyboard layout of kiest u toch voor een Nederlandse uitvoering, QWERTY of AZERTY het is allemaal mogelijk.
Doordat VoTronics de notebooks zelf samenstelt zijn veel van de onderdelen op voorraad, zo ook het keyboard. Een keyboard is nu eenmaal aan slijtage onderhevig. Er kan koffie of een frisdrank overheen gaan... Niet getreurd, het keyboard is te vervangen. Klaar terwijl u wacht.


VT HEL81 Pannel geplaatst
Het panneel wordt geplaatst.

Het panneel zet het keyboard vast en huisvest tevens de aan/uit toets en functie toetsen. Aan de onderkant worden de diversen afdicht kleppen geplaatst en het notebook wordt voorzien van de accu.


VT HEL81 Keyboard layout
De accu.

De accu van de Verifies by Intel® notebooks zijn krachtige energie bronnen. De accu bestaat uit 6 cellen en levert 53Whr. De accu is aan de buitenkant van de kast geplaatst, hierdoor wordt hij nauwelijks warm.
Warmte is een probleem bij accu's sommige notebooks hebben de accu ingebouwd of zitten zodanig gemonteerd dat ze door de componenten in de laptop opgewarmd worden. Dit gaat ten kosten van de levensduur van de accu. Bij de Verified by Intel® notebooks is hier over nagedacht, de accu is daarom aan de buitenkant geplaatst. In enkele modellen is het mogelijk om een zwaardere 8 cells accu te plaatsen. Deze steekt dan iets aan de achter kant uit.


VT HEL81 comlpeet.
Compal VT HEL81 notbook

Het notebook is compleet. Nu kan het besturingssysteem en de applicaties geïnstalleerd worden.

Onze Services

  • Reparatie computers + randapparatuur
  • Recovery databestanden
  • Installatie van besturingssystemen
  • Onderhoud computers + printers
  • Verkoop computersystemen op maat
  • Netwerksystemen
  • Advies

Snel Contact

VoTronics
Basserhof 3
1703 EX  Heerhugowaard
tel: 072-5745407
Geopend op afspraak: ma-vr 09:00-17:00u
email:

Contact formulier